7 Mart 2012 Çarşamba

*iKoN TaSaRıMLaR - Part 2*

Şeker gibi kanepe Amerikan modernizmi Charles ve Ray Eames ile birlikte kuran George Nelson, birden fazla ikon tasarıma imza atmış önemli bir tasarımcı. İnsanlarda gülümsemeye yol açan bir tasarım olan “Marshmallow” kanepenin tasarımcıları George Nelson ve Irving Harper, tasarımlarını ilk kez 1956 yılında üretici Helman Miller’ın kataloğunda gösterdiler. Kanepenin minderleri aynı renk olabildiği gibi farklı renklerde de olabiliyor. Neşeli ofislerin ve lobilerin kanepesi, mobilyada Pop Art döneminin en erken manifestolarından biri. “Marsmallow” kanepe, tasarımından 34 yıl sonra 1999 yılında Herman Miller firması tarafından yeniden üretilmeye başlandı. 4 bin 250 Euro+KDV, Mozaik.


Fonsiyonel dolaplar 1920 doğumlu Anna Castellini Ferrieri, mimar olarak mezun olur olmaz Kartell markasının sahipleri Castelli ailesine gelin gidince tasarımlarını da Kartell’de hayata geçirme fırsatı bulmuş. 1969 yılında Kartell için tasarladığı plastik depolama sistemleri otuz yıldır firma tarafından üretilip satılmanın dışında New York’taki Modern Art müzesinde de yer alıyor. Bu basit görünümlü modüler parça yatak odasında, banyoda, mutfakta hatta çocuk odasında da kullanılabiliyor.

Gül ağacı, Japon zerafeti ile buluşunca Japon tasarımcı Sori Yanagi tarafından tasarlanan, kaligrafik şıklığa sahip “Butterfly” tabure, Japonya’da tasarlanan ve üretilen bir parça. Vitra markası altında satılan “Butterfy”, doğunun zerafetini Charles ve Ray Eames tarafından geliştirilen kontrplak tekniği ile birleştiriliyor. Kaligrafik şıklığı, Asyalı duvarlılığı ile Japon gelenekselliğini yansıtan tasarım doğunun gizemli rengi kırmızı bir minder ile tamamlanıyor.

Sıra dışı formlar Japonya’nın yetiştirdiği ünlü tasarımcılardan biri olan Shiro Kuramata, 1970 yılında klasik bir şifonyeri deneysel bir tasarımla birleştirdi. Detay ve ahşap işçiliği ile karakteristik Japon özelliklerini yansıtan “Progetti Compuiti” dolap, sıradışı tasarımıyla bulunduğu mekana estetik katıyor.

Kadının mahkumiyeti, 1969 Tasarımcı Gaetano Pesce, kadın bedeninden esinlendiği Up koltuk serisine kadar “Yeti” ve “Vela” isimli tasarımları ile biliniyordu. Pesce, tasarımında kadınlar hakkında görüşünü anlattlığını, kadınların kendi kendilerinin mahkumu olduğunu, bu nedenle kadın bedenini zincirle bir topa bağladığını, bununda bir mahkumun en iyi tarif eden biçim olduğunu vurguluyor. 2000 yılında B&B Italia firması tarafından “UP 2000″ adıyla yeniden yorumlanan pop kültürünün ikon parçası koltuk, yeni formuyla gümüş rengi ile dikkat çekiyor. Fiyatı 2 bin 350 Euro+KDV, Mozaik.

Chanel çanta Fiyatı binlerce doları bulan “it bag”lerin başında Hermes’in “Birkin” çantası ve Chanel’in zincir askılı “2:55″ modeli akla gelir. Her kadının hayali olan bu iki çanta, moda ikonu sayılıyor. Chanel’in adını doğduğu tarif olan Şubet 1955′ten alan “2:55″ zincir askılı kapitone çanrası, tüm zamanların en çok arzu edilen çantalarından biri sayılıyor. Kendine özel kapitone dikişleri, jokeylerin ceketinden esinlenerek yaratan Coco Chanel, günümüz modasını kendi klasik stiliyle birleştiren, ününden hiçbirşey kaybetmeyen bir modaevi. Fiyatı 3 bin $’dan başlayan Chanel çantalar, taklitlerinden ayırt edilebilmeleri için 1990′lı yıllardan beri seri numaraları ile üretiliyor.

Özgürlüğün ifadesi Vespa Piaggio’da mühemdis olarak çalışan ve firmada ilk modern helikopterin projesinden sorumlu olan tasarımcı Corradio D’Ascanio’nun 1946 yılında yarattığı Vespa, dönemin savaş sonrası daralan ekonomisine, bozulan yollarına iyi bir çözüm olarak ortaya çıktı. Aslında motosiklerden nefret eden tasarımcı Vespa’yı tasarlarken uçak mühendisliği bilgilerinden yola çıktı. Vitesi elle değiştirilen, motoru arka tekerlek üzerinde yer alan iki tekerlekli araç geliştirdi. Tasarımdaki farkı nedeniyle kadınların etekle kullabildikleri Vespa’lar gürültüsüz ve zarif olmaları sayesinde zamanla sosyal bir fenomen hline gelmiştir.

George Nelson’ın saatleri Amerikan modernizmin öncülerinden George Nelson tarafından 1950′li yıllarda tasarlanan koleksiyonu, her türlü ev ve ofis için kullanılabiliyor. “Eye Clock”, MoMA dahil olmak üzere pek çok müzenin koleksiyonunda yer alıyor. Tasarımcı George Nelson’ın retro modern saatleri Vitra tarafından üretiliyor.

Konik su ısıtıcı, 1986 20 yy.’ın önemli İtalyan mimarlarından sayılan Aldo Rossi’nin Alessi için yaptığı “ll Conico” su ısıtıcısı, konik yapısı ile günlük yaşamda çok kullanılan bir ürünü farklı kılıyor. Soyutlama, sadeleştirme, özlük felsefesi ile çalışan mimar, basit formları ve geometrik hatları şiirsel bir çalışma ile hayata geçiriyor.

85 lamps Hollandalı tasarım firması Droog Design için Rody Graumans tarafından tasarlanan “85 Lamps” modern aydınlatma tarihinin klasik parçalarından biri sayılıyor. MoMA ve San Francisco Museum of Modern Art’ta sergilenen aydınlatma adından anlaşıldığı üzere 85 ampulden oluşuyor.

0 yorum:

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...