10 Mart 2012 Cumartesi

*iKoN TaSaRıMLaR - Part 4*

Metal elmas 1955 yılında yılın tasarımı seçilen “Diamond Chair” elmasın kesiminden ilham alıyor. Heykeltraş Harry Bertoia tarafından tasarlanan metal sandalye, istenirse kumaş ya da deri kılıfla da kullanılabiliyor. Pek çok küçük firma tarafından taklidi üretilen “Diamond” sandalye, Knoll firması tarafından üretiliyor.


Dünyanın en çok satan arabası 1934 yılında Hitler, halk için ucuz ve küçük bir otomobil projesi için tasarımcı Ferdinand Porsche ile görüştüğünde fiyatı 1000 Mark’ı geçmeyecek ve bir ailenin çocukları ile birlikte rahatlıkla yolculuk edebileceği bir otomobil geliştirmesini istedi. Porsche bunun üzerinde çalışarak 1938 yılında bugünkü kaplumbağaların atası sayılan modeli geliştirdi. Arabanın bir böceğe benzemesini isteyen Hitler, istekleri ile arabanın tasarımında ve adında etkili oldu. Uluslararası anketlerde 20. yy’ın etkileyici 4 aracından (Ford Model T, Mini, Citroen DS) biri seçildi. 2003 yılında “New Beetle” ismiyle modern kasa ve teknoloji altında yeniden üretildi. Ancak bu sefer herkesin alabileceği bir fiyattan olmadı!

“RAR” sallanan sandalye Dekorasyon dergisi takipçilerinin aşina olduğu “RAR” sallanan sandalye, Charles ve Ray Eames’in sandalye serisinden bir parça. Herman Miller tarafından üretilen “RAR”, modern mobilya tasarımlarının en bilinen parçalarından biri. İlk kez 1948 yılında Museum of Modern Art’ta sergilenen sandalye, aynı zamanda toplu üretilmiş ilk plastik sandalye olarak da dikkat çekiyor. Şu anda üretilan “RAR” sandalye orjinali ile neredeyse aynı. Tek farkı şuanda daha çevreci malzemeler kullanılıyor ve cilalandığı için daha dayanıklı ve parlak görünüyor oluşu.

ESU dolaplar Ray ve Charles Eames çifti, ikonlaşmış tasarımlardan bir diğeri olan “ESU” depolama ünitelerinde, Avrupalı modernist mimarlardan etkilenmiş. Vitra tarafından yeniden üretilen üniteler, Ray ve Charles Eames’in diğer tasarımlarında olduğu gibi kontrplaktan üretiliyor. Farklı kullanım seçenekleri sunan ünite, fonksiyonel rafları ile çeşitli amaçlar için kullanılabiliyor.

Bir gecede üne kavuşturan tasarım: “Wiggle” Günümüzün en saygın mimarlarından biri sayılan Frank O. Gehry, mobilya ve mimari tasarımlarında farklı malzemeleri kullanmayı seven bir mimar. “Wiggle” sandalye, yüzlerce kiloyu rahatça taşıyabilen bir kontrüksiyonun yanında süet yumuşaklığında bir dokuya sahip. Bilbao’daki Guggenheim Müzesi ve Vitra Tasarım Müzesi’nin de mimarı olan Gehry, heykelsi ve çevreci tasarımıyla dikkat çeken bu soyut sandalyeyi 60 kat mukavva ile üretmiş. “Wiggle” sandalye, tasarımcının 1969-1972 yılları arasında yaptığı Easy Edges serisinden bir parça ve sahibini bir gecede üne kavuşturan tasarımlarından. Seriye ait 4 parça, halen Vitra tarafından üretiliyor.

Pop çağının neşeli askısı Her ne kadar çocuk odaları için tasarlanmış olsa da neşe katabileceği her mekanda kullanılabilecek bir tasarım olarak 1953 yılında Charles&Ray Eames tarafından tasarlandı. “Hang it All” çelik tellerin ucuna yerleştirilen farklı renklerdeki ahşap toplardan oluşuyor. Farklı aralıklarla yerleştirilen toplar her şeyi kolayca asmaya yardımcı oluyor. Tam bir pop tasarım olan “Hang it All” Vitra markası altında üretiliyor.

Rahatlamanın merkezi “Womb” Eero Saarinen’nin en bilinen tasarımlarından biri olan “Womb” koltuk, tasarımcısının, “ana rahmi kadar rahat” düşüncesinden yola çıkarak adlandığı bir ürün. Knoll firması için 1948′de tasarlanan “Womb”, şekillendirilmiş sünger ve güçlendirilmiş fiberglastan üretiliyor. Koltuk ile takım pufu ve yastığı da olan “Womb”un renk alternatifleri bulunuyor.

Bauhaus ekolünden satranç takımı En modern satranç takımı Bauhaus ekolünden Josef Hartwig tarafından 1924′te tasarlandı. Ahşap parçalardan veözel kutusundan oluşan set, zamansız ve modası geçmeyecek bir tasarıma sahip. Küp, silindir ve kürelerden oluşan parçaları ile set, satranç oyuncularının koleksiyonlarına katması gereken bir parça.

Şık bir klasik Le Corbusier, Pierre Jeanneret ve Chorlotte Perriand tarafından 1928 yılında tasarlanan “Cassina LC4 Chaise Lounge” uzanma koltuğu, ince krom çerçevesi ve deri minderleri ile döneminin zerafetini yansıtan bir tasarım. “Cassina I Maestri” (Cassina üstatları) koleksiyonu kapsamında modernizm hareketinin önemli parçaları arasında yer alan uzanma koltuğu, çağdaş gelişimin önemli adımlarından birini oluşturuyor. İlk kez 1929 yılında Paris’teki sanat fuarı ‘Salon d’Automne’de dinlenme makinesı olarak tasarlanmış.

“Coconut” sandalye, 1955 Pek çok önemli tasarıma imza atan George Nelson’ın “Coconut” sandalyesi, tipik bir 50′li yıllar tasarımı. Materyallerin minimal kullanımı ile dikkat çeken sandalye tasarımcı 8 parçaya bölünmüş bir hindistancevizi formundan ilham alır.

0 yorum:

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...