8 Mart 2012 Perşembe

*iKoN TaSaRıMLaR - Part 3*

İlmek ilmek 1996 yılında New York Modern Sanat Müzesi’ndeki “Contemporary Design from the Netherlands” sergisinde yer alan “Knotted” sandalye, epoksi ile kaplanmış karbon fiberin mokrome formunda sandalyeye dönüşmüş hali. Tasarımları ile son yılların en önemli tasarımcılarından biri halive gelen ve geleceğin ikonlarını yaratan Marcel Wanders, günümüzün tekniklerini iyi değerlendiren bir sanatçı.


İlham boa yılanından… 1970 yılında Livio Castiglioni ve Gianfranco Frattini tarafından Artemide için tasarlanan “Boalum” aydınlatma, birden fazla alınıp birleştirilerek uzatılabilecek şekilde düşünülmüş. Esnek beyaz plastikten yapıldığı için farklı formlara da girebiliyor. Aydınlatma tasarımında radikal bir geçiş olan “Boalum”, bir “pop” tasarım. İtalya’daki Museo del Design Italiano ve Milan Triennale ile Kanada Montreal’deki Musse des Arts Decoratifs’de sergileniyor.

Fonksiyonel termos Erik Magnussen tarafından Steton için tasarlanan ve 1977 yılında sunulan “Vacuum Jug” aynı yıl Danish Society of Idustrial Design tarafından verilen lDprize’alayık görüldü. Tasarımı ile dikkat çeken termos klasik Danimarkalı ince ve uzun formu ile yıllar sonra bile mutfakların vazgeçilmez bir parçası.

Evrensel ikon: CocaCola şişesi “Contour Bottle” adıyla bilinen klasik cam şişe 1915 yılında şişe tasarımcısı Earl R. Dean tarafından tasarlandı. CocaCola Company tarafından açılan yarışmada, karanlıkta bile formunun elle hissedilebildiği, kırıldığında insanların ilk bakışta tanıyabildikleri bir şişe tasarlanması istendi. Root Glass firmasında çalışan Dean, içeriğindeki maddelerin formlarını ktüphanede araştırırken, Britannica ansiklopedisinde kakao kozasının bir resmini görür. Formundan ilham alarak çizimler yapan Dean, şişe fabrikasındaki prototip aşamasında, orta kısımdaki genişliktan dolayı şişe üretim bandında stabil durmakta zorlanınca ertesi gün yeni bir çizim daha geliştirir. Kasım 1915′te patenti alınan şişe 1916 yılında daha ince haliyle marketlerde yerini alır. Bugün CocaCola şişesi dünyada en çok bilinen ambalaj olarak kabul ediyor.

Fiberglass tasarımlar 1963 doğumlu Avustralyalı tasarımcı Marc Newson, tasarımlarında en yeni teknolojileri kullanıyor. Cappellini için tasarladığı “Felt” sandalye (1989) tek ayağı üzerinde duran bir parça. Tasarımlarında ileri teknoloji ve fütüristik çizgiler görülen Newson, geleceğin ikon tasarımlarını yaratan en genç tasarımcılarından biri.

Oxfordlu Mini retro Bu yıl 50. yılını kutlayan Mini Cooper, 1959 yılında İngiliz BMC tarafından üretilmeye başlandı. Firma İngilizlere özel, performans ve alışkanlıkları bozmadan olabilecek en küçük arabayı tasarlaması için mühendislerinden birini, 1906 İzmir doğumlu Alec Issigonis’i görevlendirdi. Farklı bir iç tasarımla motoru enine, vites kutusunu da motorun altına yerleştiren tasarımcı böylece iç mekanın genişliğini koruyarak küçük bir araç tasarlamayı başardı. Yere yakın özelliği ile yol tutuşunda mükennellik yakalayan Mini, bu özelliği ile Monte Carlo Rallisi de dahil olmak üzere pek çok yarış kazandı. Yüksek ticari başarısının ardında Kohn Lennon, Peter Sellers, Steve McQueen gibi ünlüler tarafından tercih edilmesi ile büyük rol oynadı. 1994 yılında BMW tarafından satın alınan Mini Cooper, yeni tasarımıyla eski şöhretine yeniden kavuştu.

İtalyan mermerlerin çelikle buluşması Sokak lambalarından esinlenen “Arco” lambalar, mermer tabanla desteklenen eğimli bir gövdeden oluşuyor. Castiglioni kardeşlerin Flos firması için tasarladığı (1962) aydınlatma MoMA’nın daimi koleksiyonunda yer alıyor.

Taklit edilen Japon Heykeltraş, mobilya tasarımcısı, peyzaj mimarı Isamu Noguchi sanatın farklı dallarında eserler veren bir sanatçı. Dünyada en çok taklit edilen modern tasarım mobilyalarından biri olan “Coffee table”ın tasarımcısı, daha çok heykel sergileri ve mimari yapıları ile tanınıyor. Geometrik formları doğanın yapısıyla birleştiği tasarımlarında organik formlar dikkat çekiyor.

Japon bahçelerinden koparılmış gibi “Bu gerçekten de bir sandalye mi?” dedirten “Getsuen” (Lilyum) sandalye, Japon tasarımcı Masanori Umeda tarafından 1990 yılında tasarlandı. Alışılmışın dışında bir tasarıma sahip olan sandalye tekerlekli ayağı ile sanki bahçenizde oradan oraya gidebilecek kadar canlı bir çiçek gibi. Tasarımcının Japon bahçelerinden esinlendiği “Rose” sandalye de benzer etkide bir tasarım. Tüm şıklığının yanı sıra “Getsuen”in arkasındaki minik yeşil tekerleği de tasarıma ayrı bir eğlence katıyor.

LEGO: iyi oyun Basit bir tasarımın dünyanın en sevilen ve yaratıcı oyuncağına dönüşmesi Danimarkalıların işi. Adını “iyi oyun” anlamına “les godt” kelimelerin ilk hecelerinden alıyor. 1932′de küçük bir marangoz atölyesinde başlayıp dünyanın 5. büyük oyuncak üreticisi haline gelen Lego grubu, babadan oğula geçen bir aile şirketi. Lego’nun en basit ve temel parçası olan tuğlalar yüzyılın oyuncağı sayılıyor. Bugünkü formunu 1958 yılında alan Lego tuğlası, yaratıcı ellerde her şeyi yapmayı mümkün kılıyor.

0 yorum:

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...